Túzok felmérés repülőgéppel

Túzok felmérési mintaterületek

A túzok a hazai természetvédelem emblematikus faja, állományának stabilizálása az ezredforduló egyik legnagyobb természetmegőrzési sikere.
Magyarország területén található a túzok legnagyobb egybefüggő európai fészkelőhelye: a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a Hortobágyon, a Nagykunságon, a Nagy-Sárréten és Apajon. A második világháború előtt 12 000 egyedre becsülték a hazai állományát, de az elmúlt évek vizsgálatai alapján már csak kevesebb, mint másfél ezer példány él.
A túzok, bár pulyka nagyságú, de jól repül, szárnyfesztávolsága 2,5 méter is lehet. Mivel hátának rejtő színe vöröses árnyalatú barnássárga, fekete és világos harántsávokkal, magas vegetációban nagyon nehéz felfedezni. A nagyobb gabona- és lucernatáblák tökéletesen elrejtik, és él is ezzel a lehetőséggel, rejtőzködő életmódot folytat, így a korábbi légi egyedszámlálási kísérletek sorra kudarcot vallottak. Ezért fordultak a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai az Interspect csoporthoz, akik 2009 és 2012 között nagy terepi felbontású légi felmérési eljárást dolgoztak ki, így akár 600 méter terep feletti magasságból is tudnak nagy területekről centiméteres, sőt részletesebb ortofotó-térképet készíteni. Az eljárást korábban gémtelep felméréshez alkalmazták. Lényeges, hogy ilyen magasságban a repülőgép többszöri áthaladása sem zavarja meg a madarakat vagy más nagy testű állatokat. A repülőgépes eljárással 100 MP felbontású, nagydenzitású kamerával és kalibrált teleobjektívvel mindössze egy óra leforgása alatt mintegy 6 négyzetkilométerről készülnek el a felvételek. Ezekből túzokfelmérés esetén 1 - 1,3 centiméteres terepi felbontású ortofotó-mozaik készül, amelyekről az egyedek leválogatása vektorgrafikus térképet eredményez, így az állatok pillanatnyi tartózkodásának koordinátái a természetvédelmi szakemberekhez kerülnek. Ezek az adatok segítenek a túzokállomány felmérésében és a madarak védelmében, a természetvédelmi kezelések megtervezésében és a gazdálkodás ütemezésében.

Túzokok az Interspect Kft. ortofotóján
Így jelennek meg a túzokok a nagy magasságú repülőgépes fotogrammetriai felmérés ortofotóján. Az egyedek nem reagálnak az átrepülésre. (2023. május - Bakó-Molnár)

Foltok
A centiméteres felbontású ortofotó-mozaik lehetőséget ad a vegetáció foltjainak pontos rögzítésére. Ilyen részletesség mellett mind a lehatárolás, mind pedig az azonosítás nagyságrenddel megbízhatóbb a kizárólag terepi, illetve a kisebb felbontású távérzékeléses megoldásoknál.

Gyepdinamika
Ez a részletesség (1-1,3 cm terepi felbontás) az egyedszámlálással szimultán lehetővé teszi az élőhely aprólékos dokumentálását is.

Foltok
Összehasonlítás képpen így néz ki egy multirotoros UAS-al (drónnal) készült felvétel 100 m terepfeletti magasságból. A túzokok már ebben a magasságban is észlelik, és helyváltoztatással reagálják le az UAS közeledtét.

Foltok
Így néz ki egy multirotoros UAS-al készült felvétel 60 m terepfeletti magasságból. A túzokok menekülnek az UAS tartós jelenléte esetén.

Foltok
Így néz ki egy multirotoros UAS-al készült felvétel 20 m terepfeletti magasságból. A túzok a felvételen nem dürög, hanem védekező állást vesz fel!

Összességében elmondható, hogy minden 120 méternél alacsonyabb repülést kerülni kell. A természetvédelmi légterekre vonatkozó AGL 450 m alatti repülési tilalom elősegíti a faj védelmét, és a repülőgépes, vagy nagyméretű kamerával szerelt UAS felmérések legjobb, ha ehhez igazodnak.


Felmérési periódusok

Felmérés dátuma 2023. április 2023. március
Csatornák RGB RGB
Terepi felbontás 1,3 cm 1,3 cm
Résztvevők Bakó G., Molnár Zs. Bakó G., Molnár Zs.


A felmérés során készülő formátumok

 • Ortofotó (geoTIF; geoJPG; ECW)
 • Pontfelhő (ply)
 • Felszínborítás adatbázis (Igény esetén)


 • A repülőgépes kísérletben részt vettek: INTERSPECT/Bakó G., Molnár Zs.

  Köszönjük a természetvédelmi őrszolgálat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársainak a segítséget, a képeket és információkat a drónos felméréseik tapasztalatait.


  A módszerről megjelent publikációk

  Bakó, G.; Tolnai, M.; Takács, Á. 2014: Introduction and Testing of a Monitoring and Colony-Mapping Method for Waterbird Populations That Uses High-Speed and Ultra-Detailed Aerial Remote Sensing. Sensors 2014, 14, 12828-12846.

  Bakó, G.; Molnár, Z.; Szilágyi, Z.; Biró, C.; Morvai, E.; Ábrám, Ö.; Molnár, A. Accurate Non-Disturbance Population Survey Method of Nesting Colonies in the Reedbed with Georeferenced Aerial Imagery. Sensors 2020, 20, 2601.

  Bakó G. 2017: Környezet- és természetvédelmi vonatkozású változások nyomon követése nagyfelbontású légi távérzékeléssel. Doktori (PhD) disszertáció, Szent István Egyetem, Biológia Tudományi Doktori Iskola, Gödöllő. p. 176.

  Bakó G. 2023: Túzokfelmérés a levegőből National Geographic 2023.05.11.