Get Adobe Flash player
Címlap Katasztrófavédelem

 

Katasztrófavédelem, kockázatelemzés és kockázati információs rendszerek távérzékeléssel nyert fedvényei
 
 
Távérzékelési eljárásaink:
-            Nagyfelbontású valósszínes (RGB)
-            Multispektrális (RGB,IR,UV)
-            Hiperspektrális légifelvételezés
 
A településeket érintő káresemények légi felmérése megbízható alapot nyújt a károk előzetes becsléséhez, és az adott időpont állapotának térinformatikai szintű rögzítéséhez. Az állományok alkalmasak a kárállapotok igazolására, károk felmérésére a biztosítási igények igazolásához, a kármentesítés és helyreállítási feladatok megtervezésére. A monitoring tevékenység felszín alapú idősoros változás dokumentálásában is jelentős szerepük van. EOV vetületű nagypontosságú légi felméréseket végzünk a kockázati modellek kidolgozásához. Ezen felül elvégezhető a katasztrófasújtott területek gyors felvételezése a beavatkozás megtervezéséhez és a térbeli változások vizsgálatához, a lezajló folyamatok és felszínborítás-változás megismerése érdekében.
2aa.jpg
A Vörösiszap katasztrófa térinformatikai rendszerének iszapelöntést bemutató átnézeti fedvénye (© Interspect)
 
 
.jpg
Nagyfelbontású valósszínes légifelvétel-térképünk részlete a vörösiszap-katasztrófa utáni második napon (Devecser, © Interspect)
 
 
A valósszínes légifelvétel-térképünk részlete a vörösiszap-katasztrófa utáni nyolcadik napon (© Interspect)
 
 
A légifelvételeink fotogrammetriai feldolgozásával előállított háromdimenziós elöntés modell nagyon pontosan szimulálja az elöntés kiterjedését. Más kockázatos területek esetében a rendkívüli események hatása becsülhető, a beavatkozási tervekhez elengedhetetlen hatásvizsgálat alapját képezheti a kockázati információs rendszer.
 
 
9a.jpg
A felhalmozódási zónák fedvényének részlete
 
 
8a.jpg
Az épületállományt tartalmazó fedvény részlete
 
 
 
 
Nem csupán ipari és környezeti katasztrófák rövid és hosszú távú hatásainak vizsgálatára, kockázatos létesítmények felmérésére, de társadalmi katasztrófák megelőzésére, nagy tömegeket megmozgató rendezvények tervezésénél, koordinálásánál is hasznát veszik a légi felméréseinkből származó termékeknek.
 
Sziget fesztivál - Interspect.jpg
Társadalmi események felügyelete, kockázatelemzése
 
A viharkár, erdészeti károk felmérésében, feltérképezésében Magyarországon az 1930-as évek óta használnak légifelvétel-térképeket
kidőlt.jpg
Viharkár elemzés
 
Multispektrális légifelvételeink mélyreható vizsgálatot tesznek lehetővé