Get Adobe Flash player
Címlap EnviroExplorer

Az LPC projektről

 

Az Élő Bolygó Természetvédelmi Közösségi Oldal (www.enviroexplorer.com) a természetjárók, a települési közösségek és a környezetbarát gazdálkodók közösségi oldala. Azért jött létre, hogy bárki megoszthassa releváns információit, útvonalait és térképeit az érdeklődőkkel, természetvédelmi és világjáró fórumot nyújtson, lehetőséget adjon a hasonló gondolkodású emberek kapcsolatépítésére.

______________

 

Célok és törekvések

 

Az Élő Bolygó Természetvédelmi Közösségi Oldal (www.enviroexplorer.com) célja és törekvéseink

 

Az LPC közösségépítő online rendszer célja a természet megóvásához szükséges információk egybegyűjtése és az adatok lehetőségekhez képesti széleskörű publikálása. A természetvédelem abban az esetben lehet igazán erős, amennyiben az ökoszisztéma szolgáltatásainak hatása igazolhatóan hozzájárul és nélkülözhetetlen a fejlődéshez és a gazdasági mechanizmusok fenntartásához. A természeti területek közvetlen és közvetett módon hozzájárulnak az emberi élet fenntartásához. Az egyes területek megőrzésének szerepe azonban a megfelelő ismeretek és társadalmi egyetértés nélkül nehezen indokolható. Az ilyen irányú ismeretek bővüléséhez nagymennyiségű adat komplex és közös rendszerben történő feldolgozása szükséges oly módon, hogy azt bármely érintett elvégezhesse. Mivel minden ember érintett a kérdésben a területi gazdálkodótól és a természetjárón keresztül a természetvédelem és oktatás képviselőin át a lakosságig (és ezek a szerepek átfedésben is lehetnek), mindenkinek hozzá kell férnie a publikus területi adatokhoz. A terület alapú (térinformatikai, tájökológiai és táj alapú természetvédelmi szemléletű) vizsgálatok megalapozzák a fenntartható, egészséges, élhető környezeti állapotokhoz feltétlenül szükséges természeti területek kimutatását, indokolják az aktív védelem, és környezetrekonstrukció fontosságát. Mindez közelíti a gazdálkodó és a természeti értékeket féltő szereplők érdekeit, csökkenti a  mezőgazdaság, az ipar és a természetvédelem konfliktusait és erősíti a túramozgalmakat és az intellektuális zöld közösségeket.

 

A rendszer céljai a következőek:

- Felhívja a figyelmet a természetes ökoszisztéma megóvásának fontosságára, mivel ok és okozat szemléletesen nyomon követhetővé válik (megfigyelhetjük a különböző térben lezajló változásokat és az általuk befolyásolt folyamatokat).

- Közösséget épít, fórumot ad, a párbeszéd és a felhívások egyik színtere

- Lehetőséget ad a természetvédelmi és tájgazdálkodási témájú felhívásoknak, támogatja a gyors és nagy közösséget megmozgató véleménygyűjtést.

- Támogatja  a túramozgalmat, elősegíti programok, kirándulások, események szervezését.

- Lehetőséget biztosít a tudományos színvonalú kutatómunka során előállított területi adatok (észlelések, térképmellékletek) digitális megosztására, befogadja és publikáció esetén széles körben térképrendszerben bemutatja egyes területek leképződött adatait, úgy, hogy azok más térképművekkel és adatsorokkal összevethetőek legyenek.

- Támogatja az önkéntes természetvédelmi munkák szervezését, értesítve a résztvevőket a területen érvényes szabályozásra és illetékességekre.

- Elfogulatlan közösségek építésének lehetséges színtere, folyamatosan bővülő adatbankkal és lehetőségekkel

______________